marți, 11 noiembrie 2008

Cuvintele, cele mai de pret accesorii

Zilele astea am simtit in aer miros de iarna. Mi-am amintit de vacantele la strabunica, la derdelus si la dealurile pe care le strabateam cu sania alaturi de alti pitici, inghetati asemenea unor omuleti de zapada. Ne strangeam cei de pe strada si porneam spre locul de joaca unde uitam ore in sir sa ne intoarcem acasa. Infometati ne adunam la gura sobei si o ascultam pe babica in timp ce torcea. Azi, din Bucuresti, imi pare ca abia mai zaresc acele zile.

De fapt, ma asezasem in fata calculatorului sa scriu despre cuvintele care dau nastere miracolelor sau sunt semnul de poveste ca ai avut parte de un miracol. Rasfoind cartea de clasa aVI a in timpul unei meditatii la romana privirea mi-a cazut pe un fragment de Tudor Arghezi, cel care da botezul cuvintelor "urate" si le reinvie, le da starea potrivita, le acorda increderea de a invinge "bube, mucegaiuri si noroi": " Miracolele nesfarsite zac in noi si imprejurul nostru [...]. Miracolul suprem: cuvantul [...]. Un cuvant numeste, alt cuvant il pune in miscare, un alt cuvant ii aduce lumina. Un cuvant cantareste un miligram si alt cuvant poate cantari greutatea muntelui[...]. Cuvinte fulgi, cuvinte aer, cuvinte metal [...]".

Din acest motiv, ma gandeam ca fiecare zi e o alta sansa de a purta in mintea noastra cuvintele potrivite si de a fi pregatiti sa le punem in valoare la adevarata lor valoare. Am putea sa ne alegem cuvintele asa cum ne alegem elementele de vestimentatie.

Ti-ai asortat cuvintele cu starea de spirit? http://www.youtube.com/watch?v=BuoTuL1we_c


Un comentariu:

Kon spunea...

Hmm... Mirosul de iarna... Unor oameni acest miros le invoca o nostalgie a timpurilor de mult trecute, cand aleile, strazile, parcurile, tot ce vedeau cu ochii era acoperit cu zapada. Un peisaj nostalgic dar totodata plin de viata, animat de bucuria copiilor care indiferent de ziua saptamanii, scoala sau nu, weekend sau nu, sareau, tipau "partie" si alunecau pe derdelusul aparut ca din neant de seara pana dimineata.
Trenuletele de sanii de altadata erau unul din... "mijloacele de transport" (:D) ale copiilor mari si mici, oprite numai de lupta "inversunata" cu bulgari de zapada.

Din nou "mirosul de iarna" sau mirosul de "ger" aduce o... frica in sufletul oamenilor prinsi in viata de zi cu zi, o grija in plus de dus pentru cel apropiat, pentru copii... poate o parere de rau pentru "intretinere" datorata unui materialism voit sau nu, sau pur si simplu... iarna nu ii "incalzeste" prea mult...

Un mic cliseu: "nu stiu altii cum sunt, dar eu" ma bucur cand vad ca iarna imbraca mediul intr-o haina alba, cand tot ce luam de-a gata din jurul nostru se schimba, cand ma opresc si vad oamenii din jurul meu trecand preocupati sa ajunga cat mai repede la caldura... :) Am venit pe lume iarna si desi vara este in general multi mai placuta si cautata de cei mai multi oameni, iarna poate crea legaturi puternice intre sufletele oamenilor. :)